пʼятниця, 17 січня 2014 р.

ГІДРОГЕН ТА ВОДЕНЬ



Гідроген H - найпоширеніший елемент у Всесвіті. Він є головною складовою Сонця та інших зірок, також цей елемент присутній у космічному просторі. Його називають космічним атомним паливом, бо він є джерелом енергії, що живить Сонце і зірки.

Назву елементу дали за його здатністю утворювати воду "Hydrogenium" - той, що народжує воду.

У Земній корі його лише 1% за масою, але за кількістю атомів він посідає ІІ місце після атомів Оксигену, тому що атомна маса Гідрогену, порівняно з іншими хімічними елементами, найменша. Гідроген є у воді, природному газі метані CH4, у нафті, органічних речовинах, живих організмах.

Вперше добув водень Роберт Бойль, який помістив у склянку з розбавленою сульфатною кислотою залізні цвяхи і перевернув її, опустивши горловинку у пласку склянку, що також була наповнена розчином сульфатної кислоти. Утворений газ збирався над рідиною, витісняючи її. Він був дуже схожий на повітря.

Роберт Бойль вирішив перевірити газ, що утворився у цій реакцію, запаленою скіпкою. Газ горів, як факел, тому він отримав назву "горюче повітря".

Запам’ятайте!

Перед тим, як досліджувати  хімічні властивості водню, необхідно перевірити його на чистоту. Чистий водень горить спокійно безбарвним полум'ям, яке майже непомітне. Щоб його виявити використовують аркуш паперу, який одразу загоряється. Водень з киснем чи повітрям утворює вибухонебезпечну суміш - "гримучий газ": у співвідношенні 2 об'єми водню і 1 об'єм кисню чи 2 об'єми водню та 5 об'ємів повітря


1 коментар:

  1. Дякую!)Дуже корисна інформація!
    Успіхів Ваам!Ми у Вас віримо!

    ВідповістиВидалити