понеділок, 9 березня 2015 р.

ПЕРШІ ЗУБНІ ПАСТИ



ІСТОРІЯ ПОЯВИ НАЙПЕРШИХ ЗУБНИХ ПАСТ

З розвитком цивілізації допитливий людський розум відкривав все нові способи догляду за зубами. Так, в письмових джерелах Давнього Єгипту, що датуються 5000—3000 рр. до н. е., описується рецепт досить підозрілої зубної пасти. У його склад входили попіл нутрощів бика, пемза і винний оцет. За припущеннями вчених, ця суміш повинна була втиратися в зуби пальцями. 
У древній Індії чищення зубів відносили до релігійних обрядів. Будда, виявляється, займався активною пропагандою не лише своїх учень, але й зубної гігієни. Зокрема, радив використовувати «паличку для зубів» від бога Сакка як частину гігієнічного ритуалу служіння богу.
Старогрецькі канони краси поряд з пропорційним поєднанням лоба, носа і підборіддя, передбачали рівні, перлові зуби. Бажаючи зберегти зуби в цьому стані, греки використовували суміші золи, подрібненого у порошок каміння, прожарених устричних раковин, товченого скла і шерсті. Для полоскань ротової порожнини брали солону воду Егейського моря, яка сприяла зміцненню ясен.
В індійських трактатах по медицині ще за 300 років до нашої ери є згадки про засоби гігієни порожнини рота, які застосовувалися для механічного очищення і дезодорації порожнини рота. Це були порошки, виготовленні на основі пемзи з додаванням мінеральних кислот. Широко відомі і народні засоби для чищення зубів, що використовувались в різних країнах у давнину: деревне вугілля, гіпс, коріння рослин, смола, зерна какао і ін.
Ера Середньовіччя стала не кращим часом для розвитку стоматологічних питань. Чистота думок оголошувалася головним пріоритетом, значно потіснивши чистоту тіла, у тому числі і порожнини рота. Звучить жахливо, але європейці не чистили зуби протягом декількох сотень років, за винятком, правда, вищого стану: для них готувалися абразивні порошки і спеціальні розчини з анісом для полоскання ротової порожнини.
Відкриття Левенгука.
Чищення зубів сіллю - винахід Левенгука: Антоній ван Левенгук — голландський натураліст, конструктор мікроскопів, засновник  наукової мікроскопії, член Лондонського королівського суспільства. У 1674 році цей голландський винахідник зробив одночасно два видатні відкриття. Він відкрив світ мікробів та спосіб знищення цього самого світу у ротовій порожнині за допомогою солі. Одного дня досліджуючи під лінзою винайденого ним мікроскопа змив з його власних зубів, він помітив велику кількість мікроорганізмів. Протерши ретельно зуби ганчірочкою з сіллю та знову розглянувши змив під мікроскопом, мікробів він не виявив. Після цього він до кінця життя практикувати чищення зубів з сіллю.

Немає коментарів:

Дописати коментар