суботу, 29 липня 2017 р.

Очищення води

Очищення води для побутових потреб
  З давніх часів люди використовували воду для власних потреб.  Перед її застосуванням вони звертали увагу  на каламутність води, оскільки про розчинені в ній солі та  наявність бактерій, на той час, не було відомо. Крім   зовнішнього вигляду воду обов`язково випробували на  смак. Пізніше, для приготування їжі, воду почали очищувати. Перший відомий спосіб очищення води - кип’ятіння, другий – пропускання через шари піску та гравію.  Відомо, що  греки додавали у воду сухе вино, яке допомагало вбивати різноманітні хвороботворні організми.
Зараз люди для своїх потреб використовують переважно річкову воду,  яку очищують на водоочисних станціях. 

Це цікаво!
Перші фільтри для очистки води відомі з 1700-их років. Для їх виготовлення використали вовну та деревне вугілля.
Перша міська водоочисна станція була побудована у 1804 г. у Шотландії.

Зараз водоочисні станції є в усіх великих містах та навіть невеличких селищах нашого континенту. Це великі підприємства з багатьма спорудами різноманітного призначення. 

Етапи очищення води

1.Річкова вода потрапляє до водозбірника, проходить крізь металеві сітки і  залишає на них велике сміття, водорості та мул.
2.У відстійниках  за допомогою спеціальних речовин маленькі частинки каламуті збираються у великі згустки 
3.Вода фільтрується крізь шар піску та гравію
4.Потім воду знезаражують  хлором або озоном 
5. Очищена від домішок та знезаражена вода потрапляє у розподільник, звідки потужними насосами подається до наших будинків.
Це цікаво!
Перший водогін побудували ассірійці у 7-му сторіччі до н.е.  Ця споруда  заввишки 10 метрів і завдовжки 300 метрів переносила воду на 80 км.  Пізніше, римляни побудувати акведуки, які приводилися в дію силою тяжіння, і несли воду на великі відстані. В Римі було більше ніж 400 км акведука. Більшість акведуків було підземними, щоб вода не забруднювалась. Багато  методів побудови акведуків, які придумали римляни, й досі використовуються у  сучасних колекторах і системах водогону  
Результат пошуку зображень за запитом "акведуки"
                                     
Не секрет, що пити воду з крана все ж небажано. Для пиття та приготування їжі більшість родин доочищують водопровідну воду.



Немає коментарів:

Дописати коментар